Gregory David Roberts
S-a nascut in 1952 la Melbourne, Australia, si o buna parte din viata a fost fugar. Dupa destramarea casniciei si pierderea custodiei fiicei sale, a devenit dependent de heroina si a inceput sa jefuiasca diverse institutii pentru a se intretine. A fost supranumit „Banditul gentleman” pentru ca intentionat a jefuit numai institutii ale caror contracte de asigurare acopereau pagubele, iar in timpul jafurilor purta costume impecabile si li se adresa oamenilor cu „te rog” si „multumesc”.
A fost prins si incarcerat in inchisoarea de maxima securitate Pentridge, din care a reusit sa evadeze in 1980 si sa fuga la Bombay. In perioada 1982 – 1990 a trait in India, iar aceasta experienta l-a inspirat sa scrie primul sau roman, „Shantaram”. A infiintat o clinica de prim ajutor intr-una dintre mahalalele orasului, a lucrat in industria de la Bollywood si a ispasit o pedeapsa de patru luni de inchisoare. Recrutat de mafia locala pentru diverse afaceri ilegale, a fost falsificator de pasapoarte, traficant de aur si arme, contrabandist si luptator de gherila in Afganistan impotriva ocupantilor sovietici.
In 1990, a fost prins in Germania pentru trafic de droguri si extradat in Australia, unde a fost incarcerat 6 ani. In aceasta perioada, a inceput sa scrie „Shantaram” (2003; ALLFA, 2009), manuscrisul fiind distrus de doua ori de autoritatile inchisorii. Dupa eliberare, Roberts a finalizat si a reusit sa publice romanul. S-a bucurat de un succes urias, fiind tradus in peste 35 de limbi si vandut in aproximativ 4 milioane de exemplare in toata lumea. Titlul cartii inseamna „Omul pacii” – asa il numea pe el prietena cea mai buna a mamei sale.
A trait in Melbourne, Germania, Franta si Bombay, desfasurand o bogata activitate caritabila si civica. In cele din urma, a reluat legatura cu fiica lui. S-a casatorit cu Françoise Sturdza, presedinta Fundatiei Heart for India. A scris scenariul pentru ecranizarea romanului „Shantaram”.
In 2014, s-a retras din viata publica pentru a se dedica in exclusivitate literaturii, cinematografiei si muzicii: „Parasesc viata publica cu inima usoara, constient ca nu autorul, ci creatia lui este cea care dainuie. Daca unii dintre voi stiu cum sa stearga de pe internet poze, filmari sau informatii despre mine, in mod legal si fara a compromite drepturile de autor ale nimanui, as aprecia daca ati face asta. As vrea sa stergeti in mod special pagina de Wikipedia, pastrand numai informatiile despre opera mea. Ar fi minunat sa dispar din spatiul digital, pentru ca accentul nu trebuie sa cada pe artist, ci pe arta.”
Cel de-al doilea roman al sau, „Umbra muntelui” („The Mountain Shadow”), a aparut in 2015 si a fost publicat in limba romana la Editura ALL in 2016. Intr-un ultim interviu pe care l-a acordat in 2015, Roberts a raspuns la intrebarea privitoare la sursele sale de inspiratie: „Unele lucruri sunt descrise asa cum mi s-au intamplat in realitate, iar altele sunt povesti inventate, imbogatite de experientele mele. (…) Am scris romane, nu autobiografii, iar toate personajele si dialogurile sunt produsul imaginatiei. In fond, nu conteaza cat de multe spun despre mine, ci conteaza cat de mult reusesc sa exprime despre noi toti, despre caracteristicile comune tuturor oamenilor”.