Elisabeta Rizea

Elisabeta Rizea s-a nascut pe 28 iunie 1912 in satul Domnesti, judetul Arges, intr-o familie de tarani simpli, cu valori patriotice puternic inradacinate. A fost una dintre figurile emblematice ale rezistentei anticomuniste din Romania, cunoscuta pentru curajul si devotamentul sau in sprijinirea partizanilor din Muntii Fagaras.
In perioada instaurarii regimului comunist, Elisabeta Rizea si sotul sau, Gheorghe Rizea, au sprijinit activ grupul de rezistenta condus de colonelul Gheorghe Arsenescu. Cei doi ofereau alimente, imbracaminte si informatii partizanilor ascunsi in munti, riscandu-si viata si libertatea. Activitatea lor a fost descoperita de autoritatile comuniste, iar in 1950 Elisabeta Rizea a fost arestata si condamnata la sapte ani de inchisoare pentru "uneltire impotriva ordinii sociale".
In perioada detentiei, a fost supusa la torturi fizice si psihice, dar nu si-a tradat niciodata camarazii. Dupa eliberare, in 1956, a continuat sa fie supravegheata si persecutata de Securitate. In 1958 a fost din nou arestata si condamnata la 25 de ani de munca silnica, din care a executat sase ani pana la amnistia generala din 1964.
Dupa caderea regimului comunist, in 1989, Elisabeta Rizea a devenit un simbol al luptei pentru libertate si demnitate, povestind public despre ororile regimului si suferintele indurate. Marturiile sale au fost esentiale pentru intelegerea rezistentei anticomuniste din Romania. A fost invitata in emisiuni televizate si intervievata de istorici si jurnalisti, devenind o voce a memoriei colective.
Elisabeta Rizea a murit pe 6 octombrie 2003, la varsta de 91 de ani, in satul Nucsoara, judetul Arges, unde si-a petrecut cea mai mare parte a vietii. Mostenirea sa morala continua sa inspire generatii intregi, fiind un simbol al curajului si al sacrificiului in lupta impotriva opresiunii.
Elisabeta Rizea nu a scris personal cartea, insa marturiile sale au fost consemnate in volumul intitulat "Povestea Elisabetei Rizea din Nucsoara", publicat de Editura Humanitas. Aceasta carte reprezinta o colectie de interviuri realizate de etnologii Irina Nicolau si Theodor Nitu, in care Elisabeta Rizea isi relateaza experientele din perioada in care a sprijinit grupul de rezistenta anticomunista condus de fratii Arnautoiu in Muntii Fagaras.
Volumul include si marturia lui Cornel Dragoi, un alt membru al rezistentei anticomuniste, oferind o perspectiva suplimentara asupra evenimentelor si contextului istoric. Prefata cartii este semnata de Gabriel Liiceanu, care subliniaza importanta acestor marturii in intelegerea represiunii comuniste din Romania.
Publicata initial in 1993, cartea a cunoscut mai multe reeditari, ultima editie aparand in 2012. Aceasta lucrare este esentiala pentru cei interesati de istoria rezistentei anticomuniste din Romania si de povestile de curaj ale celor care s-au opus regimului opresiv.