RIRI SYLVIA MANOR (n. Aberfeld in 1935, la Bucuresti) este ï¬ica unui om de afaceri bucurestean si a unei mame casnice, originara din Craiova. A scris poezii de la noua ani si a fost foarte activa in domeniul artistic in timpul scolii. Ca sa evite proletcultismul din facultatile umaniste ale vremii, se inscrie in 1953 intr-o facultate stiintiï¬ca, cea de medicina. In 1957 se casatoreste cu inginerul Mateo (Titel) Sussman. In 1959 termina facultatea, iar in 1960 emigreaza in Israel.
Acolo familia isi schimba numele din Sussman in Manor. Se specializeaza in oftalmologie la Spitalul Beilinson, Universitatea de Medicina din Tel Aviv, si in neuro-oftalmologie la Universitatea California din San Francisco. Publica in literatura medicala anglo-saxona peste 60 de articole si scrie capitole din carti de specialitate; inï¬inteaza prima unitate de neuro-oftalmologie din Israel; devine profesor la Universitatea din Tel Aviv si membra a numeroase societati stiintiï¬ce internationale.
La 20 de ani dupa stabilirea in Israel, reincepe sa scrie poezie, de data asta in limba ebraica. Intre 1990 si 2000 revine adesea in Romania, unde, in colaborare cu Spitalul Clinic de Ochi din Bucuresti si ministerele sanatatii din Romania si Israel, desfasoara numeroase activitati de ajutorare in domeniul medical. Din 2000 reincepe, dupa 40 de ani de intrerupere, sa scrie poezie in limba romana. In 2002 inï¬inteaza Societatea de Scriitori Israel–Romania. Cu ocazia primelor festivaluri „Zile si nopti de literatura“ de la Neptun, colaboreaza cu uniunile scriitorilor din ambele tari; astfel vine pentru prima oara in Romania Amos Oz, impreuna cu alti 13 scriitori israelieni importanti; de asemenea, in 2012 redacteaza un numar al revistei israeliene Moznaim dedicat literaturii romane actuale, pentru care i se decerneaza Premiul Alexandru Safran.
In Israel publica doua carti de poezie si primeste Premiul Ofer Lieder, iar in Romania publica patru volume: Privind (2000), Save as… (2007), Pestrit (2010), Inca (2015), si i se decerneaza Premiul Lucian Blaga. In Israel ii apare o carte care se traduce in limba araba (1996), iar in Franta – volumul Bariolée, tradus de Irina Mavrodin (2011). Impreuna cu Ioana Ieronim, traduce in romana cartea de poeme Seherezada, a poetei israeliane Agy Mishol (2009). In 2015 i se decerneaza de catre statul Israel Premiul Opera Omnia pentru activitatea stiintiï¬ca.