Acest site folosește cookies pentru a furniza servicii și funcționalități personalizate. Prin vizitarea site-ului nostru, îți dai acordul pentru descărcarea acestor cookies. Am inteles

Poți afla mai multe despre cookies și poți schimba setările lor aici.

Silvia Jurcovan

SILVIA JURCOVAN s-a nascut in satul Cojocna, judetul Cluj, pe 26 aprilie 1913. A urmat liceul la Cluj si apoi, vreme de doi ani, cursurile Scolii superioare de menaj din aceeasi localitate. Aici a invatat nu doar arta gatitului, ci si croitoria si lucrul de mana, intr-un cuvant, si-a cultivat intocmai acele deprinderi care faceau din orice tanara o gospodina desavarsita si o amfitrioana fara cusur. Dupa absolvire, se stabileste cu familia proaspat intemeiata in Sibiu, dar vocatia de autoare si-o descopera multi ani mai tarziu, abia dupa ce fiul sau termina facultatea si se stabileste la Bucuresti, de unde ii trimite scrisori cerandu-i retete simple si deslusite, pe care sa le incerce si el. Numai ca, examinand cu ochi de inginer retetele primate de-acasa, fiul are cateva critici de adus – Cata faina inseamna „faina cat cuprinde“? Cum se numara „doua-trei clocote“? –, pe care mama si le insuseste si le „transcrie" in limbaj de incepatori, cantarind si cronometrand totul cu grija. Astfel s-a inchegat nucleul viitoarei Carti de bucate, pe care n-ar fi avut niciodata de gand s-o prezinte unei edituri daca in 1975 n-ar fi surprins o discutie aprinsa intre doi tineri care isi reprosau lipsa de pricepere in bucatarie. „Am intocmit acesta carte de bucate din dorinta de a veni in ajutorul tinerilor casatoriti, care nu au avut timp sa-si insuseasca arta de a pregati bucate gustoase. Sunt convinsa ca un interes mai mare din partea tineretului pentru aceasta indeletnicire considerata minora i-ar scuti de multe necazuri majore“, scrie Silvia Jurcovan in prefata primei editii a cartii. Autoarea s-a stins din viata la varsta de 87 de ani, in octombrie 2000.