Khaled Hosseini
Khaled Hosseini (n. 4 martie 1965 in Kabul, Afghanistan) este un scriitor afgan-american si medic, originar din Afghanistan. Dupa ce a absolvit facultatea, a profesat ca medic in California, o ocupatie care el o aseamana cu "o casatorie aranjata" . A publicat trei romane a caror actiune se intampla in mare parte in Afganistan. Ca urmare a succesului cu romanul sau de debut Vanatorii de zmeie, decide sa isi incheie cariera de medic si devine scriitor.
Hosseini s-a nascut in Kabul, Afganistan, pe 4 martie 1965. Tatal sau a lucrat ca diplomat, si la varsta de 11 ani, familia a decis sa se mute in Franta. Patru ani mai tarziu, parintii lui au aplicat pentru azil in Statele Unite ale Americii, unde mai tarziu Khaled a obtinut cetatenia americana. Hosseini nu s-a mai intors in Afganistan pana in 2003, la varsta de 38, atunci cand "s-a simtit ca un turist in propria lui tara" . In diverse interviuri, a recunoscut ca uneori se simte vinovat de supravietuire pentru ca a parasit tara inainte de invazia sovietica.
Hosseini a absolvit liceul Independence din San Jose in 1984 si s-a inscris la Universitatea din Santa Clara, unde a obtinut o diploma in biologie in 1988. In anul urmator, el a intrat la Universitatea din California, San Diego, la Facultatea de Medicina,de unde si-a obtinut rezidentiatul in 1993 si si-a facut stagiul de pregatire la spitalul Cedars-Sinai Medical Center din Los Angeles. El a practicat medicina timp de peste zece ani, pana la un an si jumatate dupa lansarea romanului sau de debut Vanatorii de zmeie.
Hosseini este in prezent un reprezentant al Bunavointei pentru Inaltul Comisariat al Natiunilor Unite pentru Refugiati (UNHCR) oferind asistenta umanitara in Afganistan prin intermediul Fundatiei Khaled Hosseini. Conceptul de fundatie a fost inspirat de calatoria sa in Afganistan in numele UNHCR din 2007.
Toate cele trei romanele ale sale au devenit bestseller-uri: Vanatorii de zmeie a fost timp de 101 saptamani pe lista de bestseller-uri. In 2007 publica cel de-al doilea roman al sau - Splendida cetate a celor o mie de sori-, care a fost timp de 60 de saptamani pe lista bestseller-urilor din New York Times. Cele doua romane s-au vandut in mai mult de 38 de milioane de exemplare pe plan international.
Vanatorii de zmeie
Autorul declara ca in primavara anului 1999 a auzit o stire la televizor despre regimul talibailor care tocmai ce intersizesera concursurile de inaltat zmeie. Iubind foarte mult acest sport, a scris o nuvela de 25 de pagina despre doi baieti din Kabul care inaltau zmeie. Doi ani mai tarziu, in martie 2001, a regasit nuvela care a devenit sursa de inspiratie pentru romanul Vanatorii de zmeie. Amintirile foarte placute din copilaria sa in epoca pre-sovietica din Afganistan, precum si experientele sale personale cu oamenii de etnie hazara au dus la intregirea primului sau roman. Un hazar, numit Hossein Khan a lucrat pentru familia scriitorului pe vremea cand locuiau in Iran. Cand Khaled Hosseini a fost in clasa a treia, l-a invatat pe Khan sa scrie si sa citeasca. Desi relatia sa cu Hossein Khan a fost de scurta durata si destul de formal, amintiri placute ramase in memoria autorului i-au servit drept sursa de inspiratie pentru relatia dintre Hassan si Amir in Vanatorii de zmeie. In anul 2003, Hosseini isi lanseaza primul sau roman intitulat Vanatorii de zmeie, povestea unui baiat tanar, Amir care lupta pentru a stabili o relatie mai stransa cu tatal sau si este bantuit de amintirea unui eveniment din copilarie. Actiunea romanului se petrece in Afganistan,incepand cu caderea monarhiei si pana la prabusirea regimului taliban, precum si in zona golfului din San Francisco, in special in Fremont, California.
Se pare ca singurele persoane care nu se numara printre fanii acestor romane au fost compatriotii afgani din America. Pe internet autorul a fost numit "un alt Salman Rushdie", comunitatea afgana din nordul Californiei l-a atacat in presa si la radio. "A fost destul de naucitoare toata aceasta situatie. Ei nu au spus niciodata ca scriu lucruri false, ci de ce simt nevoia de a vorbi despre astfel de lucruri rusinoase si ca nu imi iubesc tara daca faca lucrul acesta . Se pare ca criticilor lui afgani le-a displacut felul in care sunt tratati cei doi copii, bogatul pastun Amir si analfabetul hazar Hassan care are parte de mai multa fericire si felul in care este portretizata situatia femeilor din Afganistan