John Fowles
John Fowles (n. 31 martie 1926, la Leigh-on-Sea, o mica localitate din comitatul Essex — d. 5 noiembrie 2005, Lyme Regis, Dorset). Dupa ce a urmat cursurile Universitatii din Edinburgh, in 1950 a obtinut o diploma M.A. in literaturile franceza si germana la Oxford. Acum avea sa-i descopere pe existentialistii francezi si pe promotorii Noului Roman. A predat literatura franceza la New College, Oxford, a fost profesor de limba si literatura engleza la Universitatea din Poitiers, apoi la Colegiul Anargyrios de pe insula greceasca Spetsai (experienta evocata in romanul Magicianul), pentru ca, intre 1954 si 1963, sa predea literatura engleza la Colegiul St. Godric din Londra. Este considerat de criticii englezi drept unul dintre reprezentantii principali ai postmodernismului britanic.
Romancierul
John Fowles a dobandit recunoasterea internationala o data cu aparitia primului sau roman, "Colectionarul" (1963), al carui succes de public i-a ingaduit sa se dedice in intregime scrisului. A primit de indata si elogiile criticii, fiind considerat un scriitor cu o forta imaginativa si inovatoare exceptionala, reputatie pe care urmatoarele sale romane au confirmat-o: Magicianul (1966; editie revizuita in 1977), Iubita locotenentului francez (1969), Daniel Martin (1977), Mantissa (1982), Omida (1985). Romanele sale au fost traduse intr-o serie de autor, la editura Univers. Traducerile au fost reluate de editura Polirom.
Scriitor prolific, admirator al lui Thomas Hardy si al lui D.H. Lawrence si deopotriva al lui Joseph Conrad si al lui Thomas Pynchon, pasionat de stiintele naturii, istorie si ocultism, si autor in egala masura de volume de eseuri (Aristocratii, 1964), nuvele (Turnul de abanos, 1974), poezii, traduceri, prefete, cronici literare si comentarii la albume de arta fotografica, John Fowles a trait si a scris in Lyme Regis, Dorset. "Nu ma intereseaza catusi de putin sa fiu un scriitor faimos... As vrea doar sa fiu un ins care a contribuit la perpetuarea enorm de dificilului mestesug de a scrie romane", declara Fowles in 1998, cu ocazia lansarii celui mai recent volum de eseuri al sau, Gauri de viermi.