Monna-Lisa Belu Magdo
Studii: A absolvit Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti, precum si studii postuniversitare la disciplina Drept civil, in cadrul aceleiasi facultati. Este Doctor in drept cu sustinerea tezei de doctorat in cadrul Institutului de cercetari juridice al Academiei Romane „Andrei Radulescu”, sub coordonarea prof. univ. dr. Traian Ionascu. In 1994 a beneficiat de o bursa in Canada in domeniul Drepturilor Omului.
Activitate profesionala: In 1979 a promovat examenul de judecator gradul I. A activat ca judecator la Judecatoriile Ramnicu Sarat, Campina si Ploiesti, Tribunalul Prahova, Curtea de Apel Ploiesti (ocupand functia de presedinte de sectie civila, vicepresedinte si apoi presedinte al Curtii de Apel), respectiv Inalta Curte de Casatie si Justitie (2003 2010).
Din 2010 activeaza ca avocat in cadrul Baroului Prahova, mediator si arbitru la Arbitrajul Comercial International de pe langa Camera de Comert a Romaniei.
Intre 1999 2003, a facut parte din comisia de examen a Ministerului Justitiei pentru promovarea profesionala a magistratilor la tribunale si curtile de apel, fiind, totodata, si formator in cadrul Institutului National al Magistraturii. De asemenea, a fost membru in comisii de doctorat la ASE, Scoala Nationala de Stiinte Politice si Administrative si Institutul Roman pentru Drepturile Omului. A participat la peste 70 seminarii nationale si internationale in tara si strainatate: Paris, Barcelona, Luxemburg, Bruxelles, Liban, Cairo.
Din 2003 este profesor universitar doctor la Facultatile de Merceologie, Contabilitate, Management, Turism si Administratie Publica din cadrul Universitatii Petrol Gaze Ploiesti, unde preda la materiile Drept civil, Drept comercial, Dreptul afacerilor si Drept procesual civil.
Afilieri: Membru al Institutului de Drept de Expresie si Inspiratie Franceza, membru al Institutului de Drept European, (Bruxelles Viena), membru al Academiei de Stiinte Juridice din Romania, presedinte al Clubului Victor Dan Zlatescu (Cheia), membru fondator al Fundatiei Oamenilor de Stiinta (Prahova).
Publicatii: Printre lucrarile elaborate si publicate, amintim: Raspunderea extracontractuala in reglementarea Codului civil si in legislatia conexa, (Ed. Hamangiu, 2023); Teoria contractului (Ed. Hamangiu, 2021); Raspunderea civila contractuala in noul Cod civil (Ed. Hamangiu, 2017); Contractul de vanzare in noul Cod civil (Ed. Hamangiu, 2014); Locatiunea in noul Cod civil (Ed. Hamangiu, 2012); Noul cod civil. Comentarii, doctrina si jurisprudenta (in coautorat) (Ed. Hamangiu, 2012); Contracte comerciale (Ed. Tribuna Economica, 2004); Dreptul comercial (Ed. Holding, 2003); Jurisdictia comerciala (Ed. Tribuna Economica, 2002); Conflicte colective si individuale de munca (Ed. All Beck, 2001); Contracte comerciale traditionale si moderne (Ed. Tribuna Economica, 1996); Opt buletine de jurisprudenta in materie civila, dintre care sase comentate (Ed. Lumina Lex, 1994 1998) si alte peste 280 de articole publicate in revistele: Dreptul, Revista de drept comercial, Curierul Judiciar, Drepturile omului, Tribuna Economica.
Premii si distinctii: Premiul Paul C. Vlachide acordat de revista „PalatuI de Justitie” in anul 1999 si premiul I.L. Georgescu acordat de Uniunea Juristilor din Romania pentru lucrarea Teoria contractului, aparuta in anul 2021; Ordinul pentru Merit in Grad de Ofiter, acordat de Presedintele Romaniei in anul 2000; Medalia Aniversara „50 ani de la Declaratia Universala a Drepturilor Omului”; Diploma „Meritul judiciar” in clasa I pentru rezultate meritorii in activitate, acordata de Presedintia Romaniei in anul 2002; Diploma de excelenta acordata de Ministerul Educatiei la cea de a 35 a aniversare a Universitatii Petrol Gaze Ploiesti si alte peste 30 diplome pentru comunicarile facute la sesiunile de vara ale Universitatii Internationale ale Drepturilor Omului.