Ioana Baetica Morpurgo s-a nascut in 1980. A absolvit Facultatea de Litere din Bucuresti, apoi masteratul de Antropologie Culturala SNSPA. A fost cercetator pe tema culturii tranzitiei in Romania postcomunista la Universitatea Exeter, Marea Britanie, unde a si predat un seminar de „Societati Contemporaneâ€.
A publicat articole pe teme literare si socioculturale in reviste precum Romȃnia literara, Dilema Veche, Academia Catavencu, Observator cultural, New Internationalist, Contemporary Review, Lichtungen, Buchkultur etc. A contribuit cu eseuri si proza scurta la diverse antologii – Cartea cu bunici (2007), The Review of Contemporary Fiction (2010), Erotographos 50+1 (2010), Best of: Proza scurta a anilor 2000 (2013), Povesti cu scriitoare si mamici (2014), 10 000 de semne (ICR, 2017).
Prima ei carte, Fisa de inregistrare (Polirom, 2004), a fost selectata pentru premiul de debut al Romaniei literare. Romanul sau Imigrantii (Polirom, 2011) a fost premiat cu bursa de creative writing Kulturkontakt – Viena. Proza sa a fost tradusa in spaniola, engleza, sirba, albaneza, germana si italiana. Ȋn 2016, intr-o tentativa (ratata) de a deraia trenul Brexit din Marea Britanie, a organizat o serie de conferinte si dezbateri pe tema Europei – spirit comun. Din 2004 traieste in sudul Angliei, unde scrie, cinta la pian, inoata in ocean si coordoneaza un proiect de hedonism al ideilor – Lectures on Everything.