Alcaz este numele literar pe care si l-a ales autorul, Alexandre Casimir Lungart, preluand de la Alexandre primele doua litere si de la Cazimir (cum era scris inainte de obtinerea cetateniei franceze) primele trei. Nascut la Bucuresti pe 4 martie 1927, a urmat cursurile fostei Academii Comerciale, pe care le-a absolvit in 1949. Dupa un an de activitate profesionala la Uzina chimica Dudesti, devenita ulterior Uzina de medicamente Bucuresti, si apoi inca doi ani la institutul de proiectari IPROCHIM, in 1952 este recrutat in Ministerul Industriei Chimice, infiintat in acel an.
Ocupand succesiv posturile de sef de serviciu, director adjunct si director general, a participat timp de 22 de ani la crearea unei moderne industrii chimice nationale, din pacate astazi aproape distrusa. In 1974, la capatul unei misiuni de trei luni in cateva tari africane, ca expert al Natiunilor Unite, decide sa ramana la Paris, unde obtine azilul politic, iar mai tarziu cetatenia franceza.
Dupa doi ani, in care a reusit sa-si recupereze familia, sotia si baiatul, lucrand la un institut de studii economice, pleaca in Africa, de care fusese atras dintotdeauna, ca expert al Bancii Mondiale si apoi al Natiunilor Unite. Timp de 22 de ani, Coasta de Fildes, Senegal, Mali, Burkina Faso, Gabon si Guineea au constituit pentru el noi patrii, pentru care a cautat sa contribuie, in limita capacitatilor sale, la dezvoltarea lor economica.
In 1999, debuteaza editorial, la Paris, cu volumul de nuvele De un à sept si in Romania, in anul 2009, romanul Jérôme, la Editura Ideea Europeana.
De atunci, tot la Editura Ideea Europeana, au aparut volumele de proza scurta Scrisoarea tatalui meu si Cleveral, cele de teatru Aniversarea si Ingerul pazitor, volumul de proza scurta pentru cei mai mici De prin parcuri adunate si primul volum din trilogia ADAM, Primavara. Continuarea este reprezentata prin publicarea celor doua romane “ADAM – Iarna rosie si “ADAM – Iarna neagra“.